Käännöskirjat · Kotimainen kirjallisuus · Lastenkirjat

Rosabel, unien kuningatar

Pakko myöntää, on kirjaa kansiin katsominen. Lastenkirjan vetovoima nyt vaan tuppaa perustumaan kuvitukseen ja taittoon. Eri lukijat tietysti arvottavat kirjoja erilaisten visuaalisten kriteerien mukaan, mutta minusta Suurenmoinen Rosabel on esineenä vastustamaton. Malin Kivelän ja Linda Bondestamin  uutuus kehystää pullean ponin ihaniin ruusunpunaisiin kehyksiin. Kirjan nimi on valloittava, harvoin nykyään mikään on suurenmoista, enemmänkin ihan vaan perus tai ihan ookoo. Kannellaan loistava kirja vikitteli lainaamaan teoksen heti kotiin ja takakansiteksti lupasi suuria. Vaan kuinkas sitten kävikään?

suurenmoinen rosabel2.jpg

Kirja alkoi runollisen säkenöivästi, odotukset ovat korkealla. Odotin, että kieli pysyisi samanlaisena läpi kirjan, mutta niin ei käynytkään. Liekö kyse käännöksestä vai mistä? Nelivuotias selasi kuvat läpi ennakkoon, ja totesi taas kerran pimeiden kuvien kohdalla, ettei tämä ole hänen kirjansa. Osa kuvista on voimakkaita ja jännittäviä, ja tekstissäkin on kohtia, joita herkimmät lukijat saattavat jäädä miettimään.

Minulle kynnyskysymykseksi muodostui kirjan kehonkuvakeskeisyys. Rosabel on nimittäin pullea poni, jota muut tallin muut ratsut ivaavat ja pilkkaavat varsin törkeästi sen lihavasta ulkomuodosta, hitaasta vauhdista ja vähäpätöisistä saavutuksista estekentillä. Unissaan Rosabel kykenee itsevarmuudessaan vaikkapa laukkaamaan pitkin sateenkaarta kuningattarena, mutta arjessa on se on kilparatsujen, kuten Iza Bellen ja Sunday Morningin sylkykuppi. Äidilliselle hevostoverille Margaretille Rosabel surkuttelee lihavuuttaan, mutta Margaret vakuuttelee Rosabelin olevan juuri oikeanlainen.

rosabel2.jpg

Kirjan teemat,  kiusaaminen ja omiin kykyihinsä uskominen, tarjoavat erinomaisen pohjan vaikeista asioista keskustelemiselle. On välillä vaan vaikea niellä stä, että usein lapsi ei halua keskustella, kun kirja on luettu, se tosiaan on luettu. Mietin tämän kohdalla, jääkö lapselle kaikumaan alitajuntaan se, että lihava poni olisi jotenkin huonompi ja vähäpätöisempi kuin toisenlainen hevonen? Ehkä luen tätä herkän lapsen vanhempana jotenkin erityisillä tuntosarvilla. Miettiikö lapsi, että lihavuus on asia, josta voidaan kiusata? Täytyykö  lastenkirjoissa esiintyvien hahmojen kokoa edes käsitellä arvottavasti? Kiusaamista ja joukkoon kuulumattomuutta voisi tietysti tuoda esiin monella muullakin tavalla.  Minttu-kirjat ovat meille rakkaita ja kaikin puolin loistavia, mutta niissäkin on muutama kohtaus, jossa Mintun äiti soimaa itseään painostaan. Ne kohdat hyppään yli, en halua lapsen vertailevan kehoaan janalla laiha-lihava, niin että toinen vaihtoehto olisi jollain lailla toista parempi. Ehkä vika oli nyt minun lukutavassani, eikä kirjassa, mutta miettimään se ainakin sai.

Toki kirja keskittyy myös siihen, mihin kaikkeen Rosabel kykenee muiden arvioista huolimatta. Rosabel on vahva, rohkea ja antautuu ensimmäisenä hurjaan seikkailuun pikimustan ja piikikkään olennon vanavedessä. Unista se saa voimaa arkeensa. Teksti osoittaa Rosabelin olevan arvokas juuri sellaisena ponina kuin se on, mutta silti, alun keskittyminen ponin ulkomuotoon jää vaivaamaan. Teos ei ole missään nimessä helppo, kahlasin sen läpi monta kertaa. Se on rajuudessaan ihan erilainen kuin mikään muu viime aikoina lukemani lastenkirja, siinä on loistavat alku- ja loppukohtaukset, mutta tapahtumat siinä välissä jättivät ristiriitaisen olon.

Suurenmoisen Rosabelin ansio on sen visuaalisessa ilmeessä. Linda Bondestamin kuvissa on paljon vastakkainasettelua, on söpöjä pinkkejä hattaraunelmia, mutta myös synkkiä ja jännittäviä, pelottaviksikin äityviä kohtauksia. Lukekaa silti, kertokaa, mitä saitte irti. Tästä olisi kiinnostava keskustella enemmänkin.

rosabel3.jpg

 

Kirja:

Kivelä, Malin & Bondestam, Linda: Suurenmoinen Rosabel, Teos & Förlaget 2017.

2 thoughts on “Rosabel, unien kuningatar

 1. Mä pidin Suurenmoinen Rosabel kirjasta paljon. Tykkään kirjan rosoisesta tunnelmasta ja koin kirjan samastuttavana. Osin se on ratkiriemukas mutta synkempääkin ainesta on mukana. Taisin jopa ajatella, että olisin äänestänyt sitä Blogistanian Kuopuskirjaäänestyksessä yhtenä kolmesta viime vuoden suosikeistani jos olisin huomannut tuon äänestyksen ajoissa. En siis osallistunut koko äänestykseen. Musta tuntuu, että on sellainen trendi, että lastenkirjoista ja muusta lastenkulttuurista haluttaisiin siivota paljon pois. Omasta mielestäni kuitenkin monenlaisia, myös vaikeita asioita on tärkeätä käsitellä lasten kanssa. Uskon lasten joka tapauksessa törmäävän esimerkiksi erilaisten kehojen arviointiin. Uskon myös suuren osan lapsista (ihmisistä) joskus kantavan huolta omasta olemuksestaan vaikka se olisi millainen, enkä varsinaisesti usko, että esimerkiksi pullea Rosabel poni tilannetta pahentaa vaikka toki on vaikea sanoa, ettei niin voisi jossain tapauksessa käydä. Olen kyllä itse miettinyt samaa esimerkiksi Herra Gummi kirjasarjan kohdalla, jossa paha on hirmuisen ruma ja lihava.

  Täytyy muuten sanoa, että aivan ihana visuaalinen ilme sinun blogissa. Näytät ottavan kuvat tosi huolella!

  Like

  1. Mukavaa, kun kommentoit!

   Rosabel ei ollut oikein lapsenkaan mieleen, toki se ei päästänyt lukijaa helpolla.

   Totta, varmasti siivotaan monenmoistakin lastenkirjallisuudesta nykyään. Uskon myös, että kuka tahansa voi tuntea olonsa epämukavaksi omassa kropassaan oli se millainen tahansa. Yhtä lailla myös hoikan kehon kommentointi voi satuttaa, jos se on rumaa ja tuomitsevaa.

   Visuaalisestihan Rosabel on huikean hieno, mutta jotenkin, ehkä se ei vaan ollut meidän kirjamme.

   Ja kiitti, yritän panostaa kuviin, mutta olen tosi aloittelija. Nyt helpottaa, kun valoa riittää pidemmälle iltapäivisin.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s