Matkat · Uncategorized

Minimatka Tukholmaan

Matkustimme heinäkuussa Tukholmaan, kuten ilmeisesti puoli perheellistä Suomea. Taisimme kuulla suomea joka paikassa ruotsia enemmän. Aikuisiän reissuni ovat aiemmin suuntautuneet lähinnä Södermalmille opiskeluaikoina, jossa notkuimme kutkuttavan trendikkäissä kuppiloissa, hamstrasimme päheitä second hand -aarteita kirpputoreilta ja törsäsimme levykauppoihin. Oi aikoja! Tukholman muut osat ovatkin sittemmin jääneet vieraiksi.

Tiiviisti ohjelmoidut 48 tuntia sujuivat aika mutkattomasti, kiitos täydellisen päivänpaisteisen sään ja kavereilta lainattujen tuplarattaiden. Ilman rattaita ja vesisateessa, olisimme olleet pulassa.

Pääkohteemme oli Junibacken, Barbro Lindgrenin satumaailma. Kuvitelmissani vollottaisin tunteikkaasti satujunassa ja lapset riemuitsisivat Pepin talosta. Oikeasti satujuna sai aikuiset hymyilemään ja lapset pelkäämään, hersyvimmän kikatuksen jälkikasvusta sai aikaan Junibackenin pihan liukumäki. Aikuiselle paikka tarjosi herttaisessa sirkusteeman ympärille rakennetussa kahvilassa oikein hyvää kasvisschnitzeliä. Sormi meni suuhun kirjakaupassa, josta olisi löytynyt älytön määrä tuliaisia, niin leluja kuin kirjojakin. Harmi, että suurin osa kirjoista oli (luonnollisesti) ruotsiksi, suomeksi oli vain Astrid Lindgrenin tuotantoa, jota toki saa kotimaastakin.

IMG_0757

Urhoollisesti suoritimme hotellinotkumisen sijaan vielä reissun Skanseniin satumaailmaan jälkeen. Skansenin valtavalla ulkoilmamuseoalueella saisi kulumaan koko päivän, meiltä alkoi virta loppua jo alkuillasta. Nähtävää ja tekemistä on ihan kaikenikäisille, on tivoli, akvaario, kotieläinpiha ja ne kaikki huikeat museokohteet. Meillä pienempi napero nukkui lähes koko Skansenin ajan, joten isompi sai kiertää tivolilaitteita koko rahan edestä ja vanhemmat notkua hetkisen kahvilla karusellin vieressä.

Sikeiden yöunien jälkeen esitin perheelle toiveen Moderna Museetista. Löntystelimme sinne kuopuksen nukkuessa. Moderna Museet osoittautui oikein toimivaksi kohteeksi, sillä siellä on runsaasti ilmaisnäyttelyitä, rattaat saa ottaa mukaan ja lapset on huomioitu monessa asiassa. Matkan uuvuttama 2-vuotias nukahti tosin taas rattaisiin, joten kiersin ilmaisnäyttelyt ja Marie-Louise Ekmanin maksullisen näyttelyn esikoisen kanssa. 4-vuotias pääsi ilmaiseksi ja saimme matkaan mukaan laminoidun tehtäväpaketin, joka kannusti lasta kiertämään valtavissa saleissa. Tehtäväpakettia sai suorittaa ihan omaan tahtiin. Paketissa oli lähinnä kysymyksiä, joita vanhempi voi pohtia yhdessä lapsen kanssa. Lapsen piti valita eri saleista kiinnostavin teos, teos josta piti keksiä mahdollisimman monta kuvailevaa sanaa, veistos, jonka mukaan asettuisi tilaan itse ja muuta vastaavaa. Kierroksen jälkeen laminoitu paperi palautettiin ja lapsi sai palkkioksi pienen muovailuvahapaketin, josta hän oli ikionnellinen. Aulassa sai piirtää mielin määrin ja museon ravintolan valtavista ikkunoista näki merelle. Ruokailu olikin äärimmäisen rauhallinen, koska lapset tuijottelevat laivojen lähtöjä ja saapumisia.

IMG_0760.jpg

Lasten ykköstoive reissulle oli leikkipuisto. Yhteisten kohteiden koluamisen jälkeen googlettelin, tarjoaisiko Tukholma meille vielä jotain erityistä. Kyllä! Palasimme lähtöiltana Södermalmille aistimaan astetta boheemimpaa meininkiä. Ruokailujen lomassa retkueemme Bryggartäppaniin, leikkipuistoon, joka on 1800-luvun Södermalmia mukaileva minikaupunki. Puisto oli söpö ja tietty tosi lindgrenmäinen. Tavanomaisten kiipeilytelineiden sijaan puisto tarjosi lukuisia piilopaikkoja ja enemmän mielikuvituksen varaan jättäytymistä, mitä kaikkea noissa puitteissa voikaan leikkiä! Oli sepän pajaa, leipomoa, suutaria, huussia ja hevonen rattaineen. Kioskista sai täyttää vesipulloa ilmaiseksi mielin määrin ja ostaa kahvin kylkeen vaikka cashew-maitoa.

Bryggartäppan löytyy osoitteesta Bjurholmsgatan 1 A, Södermalm.

Kahden päivän kohellus oli aika täyteen ladattu paketti, josta palautuminen vei yhtä paljon aikaa kuin matkaan itseensä käytimme. Matkan välttämätön paha on risteilyosuus, joka onneksi taittui melko mutkattomasti yöunien aikana. Seuraavalla kerralla saattaisimme taipua airbnb-varaukseen, jotta aikataulu olisi väljempi. Ihanahan se on, tuo Tukholma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s