Uncategorized

Mikä Lukuloikka?

“Mitä sä sen kanssa sitten tekisit?”, kysyi mieheni kauan, kauan sitten pohtiessamme olisiko meidän perheessä sijaa lapselle. “Menisin sen kanssa kirjastoon”, vastasin. “Istuisin nojatuolissa lukemassa siihen asti, että se nukahtaisi. Kantaisin kotiin niin monta kirjaa kuin se vaan haluaisi. Kertoisin Ronjasta, Pepistä, Viisikosta, Pikku Karhusta ja Pikku Tiikeristä, Mintusta ja Vantusta.”

Kului vuosia. Syntyi tytär, sitten toinen. Vanhemmuuden kipein paikka olikin yllättäen se, ettei ehtinyt lukea yöpöydällä odottavaa romaanipinoaan eikä milloinkaan tuntunut olevan mahdollisuutta karata vaihtoehtoisiin maailmoihin. Aina kun yritti, joku keskeytti. Jos ei keskeyttänyt, oli liian väsynyt keskittymään tarinaan yömyöhäisellä, kun vihdoin sai lapset nukkumaan.

Itsestäänselvä ja ainoa mahdollinen tilannetta elvyttävä toimenpide oli alkaa lukea vauvalle, sitten taaperolle. Kirjat kulkivat mukana. Aivan menneen haavekuvan kaltaisia kirjastoreissuista ei tullut, mutta lapset alkoivat kasvaa kirjalliseen elämäntapaan. Paljastui, että valittavana on loistavia, liikuttavia, hauskoja ja tunteikkaita lastenkirjoja, aivan kuten on vastaavia aikuisten romaanejakin. On myös juonellisesti heppoisia viritelmiä, joiden kuvitus ei pysty kannattelemaan satua, vaikka kuinka yrittäisi.

On iltasadut, lepohetkikirjat, matkalukemiset ja lasten itse keksimät tarinat. On kirjataksia kuljettava äiti, joka antaa valita lastenosastolta kasseittain kirjoja, mutta joka kuitenkin ujuttaa pinoihin mukaan omia suosikkejaan. Kirjallisesta elämäntavasta syntyi tarve purkaa lukemaansa, vinkata uutuuksia muille, etsiä eri tilanteisiin sopivaa luettavaa ja saada keskustella muiden kanssa lastenkirjallisuudesta ja ihan vaan kirjoista. Satunnaisesti polku voi kuitenkin loikata muihinkin aiheisiin. Syntyi Lukuloikka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s